Knack Focus neemt jonge auteurs in het vizier

Deze week legt Knack Focus de, euh, focus op de figuren en fenomenen die 2011 hebben bepaald én de beloften voor 2012. In hun overzicht vinden we twee jonge auteurs van De Bezige Bij Antwerpen terug: Maarten Inghels en Joost Vandecasteele.

Inghels wordt genoemd als een van de figuren van 2011 ‘omdat hij het probleem van de vergrijzing doeltreffend aanpakte - en daarmee bewees dat er een nieuwe generatie auteurs is opgestaan’.

Hiermee wordt ook gedoeld op de bloemlezingen 20 onder 40 en 20 onder 35 waarin een jonge literaire garde zich aandient. ‘Het is een generatie die niet langer voldoening neemt met het staren naar de generationele navel, maar wel betekenis tracht te distilleren uit de maatschappij van sociale media, multimedia en massamedia die de hunne is.’

Dit brengt ons naadloos bij Joost Vandecasteele die een verhaal schreef in beide bundels en in 2012 furore belooft te maken met zijn nieuwe roman Massa. Knack Focus raadt haar lezers aan om uit te kijken naar Vandecasteele ‘omdat zijn derde roman een boek met orkaankracht wordt – net omdat het over ons gaat, hier en nu‘.

In een interview kijkt de schrijver terug op zijn 2012. Enkele fragmenten:

Wat was voor jou het hoogtepunt van 2011?
De Arabische Lente, zonder twijfel. Het is het bewijs dat het elders aan het gebeuren is. Met vallen en opstaan, ja en precies die onvoorspelbaarheid is confronterend. Nu de verkiezingen niet uitdraaien zoals wij gehoopt hadden, maakt het ons alweer bang of verliest het aan geloofwaardigheid.

Wat wil je zo snel mogelijk vergeten?
Eigenlijk niets. Het is een turbulent jaar geweest en ik wil geen microseconde vergeten. En zijn dingen gebeurd die allesbepalend zijn en die we waarschijnlijk pas binnen honderd jaar kunnen vatten. In die zin was het een frustrerend jaar. Ik was intens bezig met zijn nieuwe boek en holde als een gek de realiteit achterna. Alles wat ik de ene dag schreef, leek de volgende dag alweer irrelevent.

[...]

Waar wil jij over een jaar staan?
Ik ben van alles aan het proberen en ik probeer dat zo integer mogelijk te doen. Ik hoop – ik hoop echt – dat het een impact zal maken. Pas dan zal ik tevreden zijn – maak ik mezelf nu wijs.

Bron: Knack Focus

Geef een reactie

Filed under Geen categorie

Geef een reactie